Profildagen på Stenhammarskolan

FLEN Den 6:e oktober hände något speciellt på Stenhammarskolan i Flen. Det var den första profildagen som funnits på skolan. Profildagen går ut på att varje elev fördjupar sig i sin profil. Det finns sammanlagt fem stycken profiler på skolan.

Vi i profilen “Journalistik och digitala medier” har i uppgift att gå runt och observera vad de andra profilerna gör under dagen. På vägen till en del av profilen “Forskning och framtid” går vi ut i det svala, soliga vädret. Luften är frisk och det doftar höst.

När vi kommer in i Kelvin (kemisalen) känner vi en svag doft av etanol som är ett kemiskt ämne. Det är väldigt kvavt och varmt i salen, eleverna sitter tysta i små grupper med två – tre personer och ser väldigt koncentrerade ut. Det är en väldigt liten grupp på ca tio elever i olika åldersgrupper. De flesta är tjejer men det finns även en kille med. Vi bestämmer oss för att gå runt och kika lite försiktigt på vad det är de gör. Fil 001Vi lägger märke till den gröna vätskan i bägaren, det ser alggrönt ut. Vi undrar vad den alggröna vätskan på bordet kan vara för något.  

– Det är framtaget klorofyll, säger Ibtissam Guerzamati.

Klorofyll är färgen i löven, det är ett kemiskt ämne som gör att löven blir gröna. När mängden klorofyll minskar försvinner den gröna färgen förklarar Negar Kalani.

Vi tackar dem och beslutar oss för att gå vidare till nästa profil som är “Musikprofilen”.

Fil 000 (3)På väg till musiksalen träffar vi Beatrice i 8:an. Beatrice har själv profilen “Musik” och tycker det är roligt och skulle kunna tänka sig att ha en framtida karriär inom musikbranschen. Andra i 8:an är inne på samma spår som Beatrice. “Vi älskar musik”, säger Asta och Amanda, “och den här profilen gör att vi kan utvecklas inom det vi älskar.” Musikeleverna tränas också på att stå inför publik till exempel har de en “världsturné” som innebär att de har konserter inom kommunen.

Fil 000 (2)Vi kommer in i musiksalen där 6:orna är, känns klassrummet mycket luftigare än vanligt. Vi känner en svag doft av svett. De dekorerar en slags trumma, som de gjort själva.

Man får en väldigt positiv och glad känsla redan när man kommer in i klassrummet. De verkar trivas med varandra och har en väldigt bra gruppkänsla. Det spelas musik i bakgrunden och några sjunger gladligen med. Vi märker att vissa är mycket mer motiverade och gör det de ska än andra vilket är lite synd, men det påverkar inte gruppens positiva inställning.

– Profildagen är superrolig och jättebra, det är kul att göra trummor om man inte har gjort det innan, säger Emilia Stenholm Näslund.

Vi började gå mot slöjdsalarna för att kika på vad “BUSprofilen” gör. BUS är en profil som jobbar med slöjd och bild. På vägen till slöjdsalarna går vi igenom kreativa stråket och ser några ungdomar som håller på att göra pennor och fåglar. Vi går vidare och kommer fram till textilsalen där de har genomgång, vi sätter oss utanför och väntar på att genomgången ska avslutas innan vi går in. Genomgången blir klar och vi knackar på och frågar om vi får titta vad de gör samt intervjua någon. Alla jobbar på och det är väldigt lugnt, några pratar men dom flesta är tysta och ser väldigt koncentrerade ut.

Fil 000 (1)Två elever och Guri som är lärare i bild håller på att vispa lim, vatten och tidningspapper i en någorlunda stor plastbalja. Tidningspappret ser ut och vara rivet i små bitar med ungefär samma nyans i färgen. De slutar vispa och lägger ut blandningen på en ram, ramen har ett nät i botten med små hål så massan kan rinna av sig och torka.

Vi går vidare in i träslöjdssalen och en frisk doft av trä slår emot oss. På bordet ligger det stora konservburkar, telefontråd, pärlor, skruv och träpinnar. Några täljer och nån annan formar en plåtbit. Plåtbiten började ta form av en blomma. De återanvänder material och det ända nya som fanns för att göra en blomman är en skruv, resten är gammalt material som de återanvänder.

Fil 000 (4)Vi fortsätter vår dag och kommer in i matematiksalen där resten av profilen “Forskning och framtid” ska vara. Vi blir smått chockade när vi bara såg fem personer i klassrummet, men fick sen reda på att de spridit ut sig i olika grupprum. De jobbar med teknik och dessa två killarna jobbar med en tävling. Tävlingen heter “Future City Minecraft” den går ut på att man ska bygga en stad med sjukvård, transport, elförsörjning och så vidare. De ska bygga en modell av avfallshanteringen och sedan förklara i en fem minuter lång film hur dom tänkt när dom skapat staden.

Resten av profilen håller på med matematik där de ska planera en middag för 30 personer de ska räkna ut hur mycket middagen kostar och samtidigt vara miljövänlig. På tekniken bygger de och omprogrammerar en robot. Med roboten ska de delta i en tävling där de kan vinna pengar och en resa till ett land. Några andra skriver en uppsats om menskydd och hur det förstör naturen. De ringer till apoteket och frågar om de får boka en tid med någon från apoteket för att prata om menskoppar och mensydd.

Några av skolans elever väljer att fokusera på idrott. Ett gäng tjejer åker till Finntorp ridskola och observerar hur man handskas med hästar. Bland annat ser man att händer och skor måste desinficeras så att hästarna inte får några smittsamma sjukdomar. Eleverna får också pröva på att rida. Ridskolan Finntorp är mycket omtyckt bland besökare och ryttare.

Men idrotten handlar inte bara om ridning; det finns många andra grenar. Några tjejer är i Malmköping och håller på med truppgymnastik. I vanliga fall är de här i Flen men just denna dagen åker de iväg till “Lägerhyddan” som är en större idrotts hall. Lägerhyddan är en gammal idrottshall som till utsidan liknar en ladugård och byggdes i början på 1900-talet.

Profildagen har varit väldigt rolig och rogivande. Vi i profilen “Journalistik och digitala medier” hade väldigt mycket eget ansvar men det var bara kul, man fick även se och lära sig lite av vad de andra gjorde. Vi hoppas de fortsätter ha profildagar då detta har varit väldigt lärorikt.

Det är väldigt roligt att skriva och att vi är med i webbstjärnans tävling. Vi tävlar med vår webbtidning “bänkpressen.se “  Man skapar en egen sajt som man tävlar med sedan kan människor som inte är med och tävlar gå in på webbstjärnan.se och rösta på bästa webbsidan.

Bakom sammanställningen av reportaget är:

Malin Karlsson
Reporter, fotograf                                       
malin.karlsson@skola.flen.se   

Alexandra Persson
Reporter
alexandra.persson@skola.flen.se

Angelika Carlsson
Korrekturläsare
angelika.carlsson@skola.flen.se

← Tidigare inlägg

Följande inlägg →

1 kommentar

  1. Jättebra reportage! Så kul att läsa så här några månader efter evenemanget 🙂
    Jag gillar valet av bilder också! De illustrerar fint dagens aktiviteter!/Guri

Kommentera