Den 13 december har varit en speciell dag i Sverige länge framför allt har kvällen och natten varit speciell. Fram till  1753 hade vi julkalender i Sverige. Enligt kalendern från 1753 var den mörkaste natten 13 december. Det ansågs att denna kväll var en allvarlig kväll.

I början av 1900-talet började denna tradition att spridas över hela Sverige. År 1927 ordnade tidningen Stockholms dagblad det första offentliga lucia. Efter det började många fler att fira lucia. Ett vanligt luciatåg består av ett följe som sjunger sånger och visor, eventuellt har man också med sig fika och bjuder på kaffe, glögg, lussebullar och pepparkakor, alternativt har publiken redan bjudits på detta när luciatåget kommer. Det moderna luciatåget har alltid en lucia, klädd i vitt med ljuskrona på huvudet och ett rött band om magen.

 

Lucia från Syrakusa var en ung kvinna som led martryrdöden i italien år 304 och firas den 13 december år. Lucia är ett latinskt namn som betyder den ljusa. Namnet kommer från lux som betyder ljus.

 

Den information har hämtats från Sesam och wikipedia (2017-12-14)

Artikelförfattare: Joudi Ghazal