Idag den 7/12 har Stenhammarskolan ännu en gång haft profildag då alla elever är hos sina profiler hela dagen. BUS-profilen håller på att göra olika slags pepparkakshus. De brukar vanligtvis ha ett slags tema till när de bygger husen, men i år var det fritt fram med vad man ville göra. Det blev massor av olika byggnader; en del gjorde originala hus medans andra gjorde kyrkogårdar, pansarvagnar, väderkvarnar och karuseller.

  • Alla är så duktiga med byggandet, säger vår syslöjdslärare Helena Nordström Käll. Hon tillägger även att i år använder de sig av en speciell deg som Anna Bonde, en av våra hemkunskapslärare, har gjort.

En av eleverna i BUS-profilen säger att det är kul att få göra något annat än vad man brukar göra. Helena var mycket säker på att alla husen skulle bli jättefina och Ulf, vår andra slöjdlärare, skämtar och säger till några av eleverna att deras hus kommer att falla.

 

Till dekorationen använder sig eleverna kristyr, oreokakor, ballerinakakor, gelatin, godis och polka stränger. De använder sig även av färgpennor som sedan går att äta.

 

När alla är klara kommer dom att ställas ut i kreativa stråket där alla kan se dom.  Sedan får vissa lärare rösta på de pepparkaksbygge som är bäst.

 

Annas recept på degen till pepparkakshusen:

 

En pepparkaksdeg som blir bra att bygga pepparkakshus med. Lite stabilare och fastare pepparkaksdeg som även går att äta såklart. En byggardeg helt enkelt.

 

Här hittar du tips på hur man bygger ett pepparkakshus samt flera recept på pepparkakor och allt som hör till.

 

1 sats byggardeg:

  • Förberedelse: 2 tim
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 2 tim 30 min

 

Ingredienser

  • 1.5 dl sirap
  • 2 dl socker
  • 75 g smör
  • 1 msk ingefära
  • 1 msk kanel
  • 0,5 msk nejlikor
  • 2 dl mjölk
  • 0,5 msk bikarbonat
  • 12 dl vetemjöl

Kristyr

  • 3 dl florsocker
  • 1 äggvita
  • 1 krm ättiksprit

 

Tillagning

  1. Hetta upp socker, sirap, kryddor och fett i en kastrull.
  2. Tillsätt mjölk och låt svalna.
  3. Rör ihop mjöl och bikarbonat i en bunke.
  4. Slå över vätskan och blanda snabbt ihop till en deg.
  5. Låt vila i kylen någon timme eller tills nästa dag.
  6. Kavla större bitar med mjöl på smörpapper, skär ut väggar och baka i ca 10 minuter på 175 grader.
  7. # kristyr recept.
  8. Blanda samman socker, äggvita samt ättika i en bunke och vispa tjock med en elvisp. Gör en strut av dubbelt smörpapper och tejpa ihop med frystejp. Fyll struten med kristyr. Klipp ett lagom stort hål för att spritsa mönster och dekoration. Eller använd en fryspåse som du klipper hål i hörnet på.
  9. Låt kristyren stelna. Kristyren kan också färgas med hushållsfärg.