För alla elever i årskurs nio så är det snart dags att göra ett gymnasieval inför hösten 2018. Många är väldigt förvirrade med vilken linje de ska gå och var någonstans de ska gå. Speciellt är det många som inte vet vad det finns för program och därför tänkte vi berätta om de olika linjer man kan välja. Om du känner dig osäker eller vet inte vad alla linjer innebär, så kan du hitta informationen här.

 

Högskoleförberedande 

 

 • Ekonomiprogrammet

 

Ekonomiprogrammet ger en bred utbildning, passar dig som är intresserad av företagsekonomi, samhällsvetenskap med fokus på samhällsekonomi och juridik. Programmet är högskoleförberedande linje som lägger grunden för fortsatta studier inom ekonomi, juridik och andra samhällsvetenskapliga områden på högskolan.

 

 • Estetiska programmet

 

Detta program passar dig som gillar att skapa, att uttrycka dig kreativt/konstnärligt eller om du är intresserad av olika kulturer. Du lär dig bland annat att tolka konst och kultur, att arbeta på ett skapande vis och att kommunicera estetiskt. På det estetiska programmet kan man välja bland fem olika inriktningar – bild och formgivning, musik, dans, estetik och media och teater.

 

 • Humanistiska programmet

 

Om du tycker att det är intressant med människans historia och utveckling så kommer du att älska detta program! På humanistiska programmet kan man välja mellan två olika inriktningar – kultur eller språk. På programmet läser man bland annat språk, litteratur, filosofi och historia. Tanken är att man ska förstå hur dessa områden påverkas av människans utveckling.  

 

 • Naturvetenskapsprogrammet

 

Vill du studera till att bli läkare, veterinär, astronom eller företagsutvecklare passar det naturvetenskapliga programmet dig! Utbildningen innehåller både praktiskt och teoretiskt arbete. Du får även chansen  att studera vidare på högskola efter gymnasiet. Experiment, laborationer, fältstudier och andra praktiska moment är vanliga inslag i utbildningen men du får även chans att fördjupa ditt program inom något speciellt område, exempelvis konst, kultur, träningslära eller marinbiologi.  

 

 • Samhällsvetenskapsprogrammet

 

På samhällsvetenskapsprogrammet kommer du i kontakt med frågor som bland annat rör demokrati, kommunikation, ekonomi och historia. På detta program tar man reda på hur samhället är uppbyggt och hur det styrs, du får även möjligheterna att utveckla dig inom tal och skrift. Programmet är väldigt brett och ger dig goda möjligheter för högskola och universitet. Det finns tre olika inriktningar – beteendevetenskap, samhällsvetenskap och medier/information/kommunikation.

 

 • Teknikprogrammet

 

Teknikprogrammet vänder sig till dig som vill arbeta med problemlösning och teknikutveckling. Utbildningen lägger grunden för fortsatta studier i teknik och naturvetenskap på högskolan. Teknikprogrammet erbjuder fem olika inriktningar- informations och medieteknik, design och produktutveckling, produktionsteknik, samhällsbyggande och miljö och även teknikvetenskap. Här lär du dig om teknisk utveckling samt teknikens roll i vårt samhälle.

 

Yrkesförberedande

 

 • Barn och fritidsprogrammet

 

Den här utbildningen handlar om att möta och bemöta människor i alla åldrar och situationer på ett sätt som stöttar och utvecklar dem. Du kommer att leda och ha ansvar. Allt detta förbereds du för under dina tre år på programmet.

 

 • Bygg- och anläggningsprogrammet

 

Vänder sig till dig som vill arbeta inom husbyggnad, anläggning, måleri eller plåtslageri. Arbetet kan gälla både nykonstruktion och renovering. Vilket är en verksamhet som spelar en central roll i samhället.

 

 • El- och energiprogrammet

 

För dig som är intresserad av ämnen som elteknik, energiteknik eller elektronik och datorteknik. Efter El- och Energiprogrammet får du en yrkesexamen och du kan börja söka jobb inom ditt yrkesområde direkt.

 

 • Fordons- och transportprogrammet

 

Vänder sig till dig som är tekniskt intresserad och vill arbeta med fordon. Fordons- och transportprogrammet utbildar elever inför en framtid på verksamheter som ligger i teknikutvecklingens framkant.

 

 • Handels- och administrationsprogrammet

 

Vänder sig till dig som vill arbeta inom handel, service och administration. Du utbildas för att bland annat kunna arbeta på företag som säljer direkt till kund eller till andra företag.

 

 • Hantverksprogrammet

 

Vänder sig till dig som vill använda dina händer i ett kreativt yrke. Det finns inriktningar för dig som vill läsa till exempelvis frisör, florist eller finsnickeri. Här blandas teoretiska studier med ett praktiskt utförande.

 

 • Hotell- och turismprogrammet

 

Ger dig en yrkesexamen vilket betyder att du kan söka jobb inom ditt område direkt efter gymnasiet. På Hotell- och turismprogrammet får du lära dig om hotellverksamhet, turism, marknadsföring och entreprenörskap.

 

 • Industritekniska programmet

 

Är du någon som vill arbeta inom industri? Vill du lära dig om den senaste tekniken inom industrin? Då är det industritekniska programmet perfekt för dig! Om du läser industriteknik lär du dig att hantera den senaste tekniken som datorer eller avancerade program. Samtidigt lär du dig att bli en skicklig hantverkare. Det finns fyra olika inriktningar – driftsäkerhet och underhåll, processteknik, produkt och maskinteknik, svetsteknik.

 

 • Naturbruksprogrammet

 

Vänder sig till dig som vill arbeta inom jordbruk, skog, trädgård, djurvård, fiske eller naturturism.

 

 • Restaurang- och livsmedelsprogrammet

 

Är ett yrkesförberedande program som förbereder dig inför arbete i restaurang, bageri och med färskvaror.

 

 • VVS- och fastighetsprogrammet

 

VVS = värme, ventilation, sanitet. Under programmet får du lära dig att installera och underhålla t.ex ett ventilationssystem, men även mycket mera. Det finns fyra olika inriktningar – fastighet, kyl- och värmepumpsteknik, ventilationsteknik och VVS.

 

 • Vård- och omsorgsprogrammet

 

Vänder sig till dig som vill arbeta med människor. I alla omvårdnadsyrken handlar det om att möta människor som behöver hjälp och stöd i något av livets olika skeden.

 

 

Bilden hittades via det avancerade sökfiltret ”Användningsrättigheter: Fritt att använda eller dela” på Google

Fakta hämtades från Skolverket.se, allastudier.se, gymnasium.se