Vi har uppmärksammat att personer i vår ålder, framförallt killar/pojkar, inte förstår vad begreppet “feminism står för.” Vi har hört många olika ord som beskriver det här begreppet, t.ex manshatare, feminazis… Detta handlar om okunskap. Feminism står för jämställdhet, likhet mellan de olika könen. Detta behöver att uppmärksammas. Det kan inte bli förtryckt längre, det ska inte ignoreras längre, det måste pratas och diskuteras om.

 

Okunskapen gäller inte bara hos unga killar, även hos vuxna. För att ta ett exempel sökte vi på “feminism” på forumet flashback och hittade upprörande inlägg, vuxna män som inte har någon idé om vad de pratar om. I inlägget “Feminism är inte jämställdhet, det är mansförtryck” pratar en person om hur männen lever i förtryck… Speciellt nu när hashtagen MeToo har uppmärksammas. Den här personen lägger ned fakta som den inte källhänvisar för i överhuvudtaget, fakta som inte alls är sanning. Vi tittade på kommentarerna och såg en kommentar som fångade vår uppmärksamhet, och inte på ett bra sätt. I kommentaren skriver bland annat en fullvuxen man att det ligger i kvinnans natur att vara egoist… Vi vill därför förklara begreppet feminism för att undvika dessa inlägg och dessa absurda situationer. Vi måste börja prata om detta, det måste som sagt börjas att diskuteras.

Just nu har män till den största delen mer makt inom politiken och på befintligt många fler arbetsplatser. Kvinnor får även lägre löner än männen, även fast de kanske gör samma arbete. Kvinnorna får sköta arbetet i hemmet mer som exempelvis städningen, matlagningen och uppfostran av barnen. Kvinnors utseende bedöms också oftare än männens och det kan ibland vara det viktigaste de har vilket massmedier, reklam och mode industrier bidrar till något förskräckligt. Den absoluta tydligaste formen av förtryck är olika typer av våld mot kvinnor.

 

Men vad betyder feminism isåfall?

Feminism är en politisk rörelse och den utgår från att kvinnor i allmänhet har en sämre ställning än män. Den situationen måste ändras tycker feminismen. En person som håller med om detta kallas feminist.

 Olika feministiska rörelser, feminismer, förklarar orsakerna till det här på olika sätt. Den politiska rörelsen arbetar också på olika sätt för att kvinnor och män ska ha samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter i samhället. En del feminister menar att kvinnors sämre ställning kan försvinna genom politiska förändringar och nya lagar, medan andra anser att hela samhället måste förändras.

Vi behöver alltså prata mer om detta ämne. Prata om det i skolan, på arbetsplatser, i allmänhet. Förhoppningsvis kan vi ändra på synen av feminism med att starta upp organisationer, prata om det i skolan som sagt, det handlar om okunskap, ignorans. Vi måste sätta stopp för ovissheten och stå upp för begreppet feminism, torka bort smutsen från begreppet och skapa jämställdhet i samhället.

Av: Lovisa & Wilma

Bilden hittades via det avancerade sökfiltret  ”Användningsrättigheter: Fritt att använda eller dela” på Google.